Zakopane to nie tylko szeroka oferta atrakcji oraz malownicze widoki. Zimowa stolica Polski ma również do zaoferowania doskonałą kuchnię, w skład której wchodzi wiele ciekawych dań. Każda restauracja w Zakopanem w swoim menu oferuje proste, pożywne i smaczne potrawy, do których można zaliczyć m.in. kwaśnicę czy pieczoną baraninę. Na uwagę zasługują również lokalne moskole. Sprawdź, czym są i gdzie skosztujesz ich w najlepszym wydaniu.
Góralskie moskole – charakterystyka
Moskole to tradycyjne placki z ugotowanych i utłuczonych na gładką masę ziemniaków, pieczone w piecu lub smażone na patelni. Podawane z rozmaitymi dodatkami, zaspokoją apetyt zarówno fanów mięsa, jak i wegetarian. Do masy dodaje się mleko, jajko i mąkę, natomiast dodatki to m.in. bryndza, sos grzybowy oraz skwarki. Całość podkreślają odpowiednio dobrane przyprawy, do których można zaliczyć sól i pieprz. Moskole mogą stanowić zaostrzającą apetyt przystawkę, jak również samodzielne danie obiadowe.
Gdzie na moskole w Zakopanem?
W stolicy Podhala, a zwłaszcza na Krupówkach, nie brakuje świetnych restauracji specjalizujących się w góralskiej kuchni. Jeżeli chcesz zjeść najlepsze moskole to warto wybrać restaurację na dachu –Góralski Browar, który oprócz znakomitych dań, gwarantuje również zapierający dech w piersiach widok na panoramę Tatr. Tutejsze moskole to najczystsza poezja podawana z bundzem wyrabianym przez miejscowych górali, sosem borowikowym z grzybów z podhalańskich lasów i szczypiorem od lokalnych dostawców. Są one dostępne zarówno w menu letnim, jak i zimowym.
Góralski Browar – nie tylko moskole
Góralski Browar oferuje naprawdę szeroką kartę dań, w której można znaleźć śniadania, przystawki, zupy oraz dania główne i desery. Dla fanów sycących śniadań polecamy jajecznicę na maśle, w której dodatki stanowią szczypior oraz swojski chleb. Na przystawkę doskonale sprawdzi się oscypek z grilla, który stanowi kwintesencję podhalańskiej kuchni. Królową zup w Zakopanem bez wątpienia jest kwaśnica, która w Góralskim Browarze jest podawana z ziemniakami i pieczonym czosnkiem. Dania główne to naprawdę duże możliwości. Możesz zdecydować się na placek po zbójnicku, kiełbasę z grilla, czy golonkę XXL, która zapewni sytość na wiele godzin.
W menu znajdą coś dla siebie również miłośnicy burgerów, makaronów oraz pizzy. Góralski Browar serwuje zarówno klasyczne wersje tych popularnych dań, jak również ich lokalne wydania. Dodatkami, które wprawiają gości lokalu w góralski nastrój, są między innymi grillowany oscypek, żurawina, jak również chrupiący boczek. Zwieńczeniem doskonałych wrażeń kulinarnych będzie skosztowanie wyśmienitych deserów – sernika z rodzynkami, jabłecznika z bitą śmietaną lub klasycznego tiramisu.
Podsumowanie
Zakopane słynie z doskonałej i sycącej kuchni. Na uwagę zasługują przede wszystkim moskole, które najlepiej smakują w restauracji Góralski Browar. Połączenie wyśmienitych potraw z zapierającym dech w piersiach widokiem na Tatry to zdecydowanie najlepsza metoda na zapoznanie się z kulturą Podhala.