Piknik firmowy to świetna okazja do tego, aby zintegrować pracowników, a także zacieśnić współpracę z najważniejszymi klientami i kontrahentami. Jeśli ma być to duża impreza, pozwoli również wypromować firmę wśród uczestników postronnych. Niezależnie jednak od specyfiki wydarzenia, zawsze warto skorzystać z pomocy specjalistów. Na przykład z firmy cateringowej.
Trudna organizacja pikniku w firmie
Nie da się ukryć, że jednym z kluczowych czynników udanego pikniku firmowego jest dobre jedzenie. Trudno wyobrazić sobie taką imprezę bez choćby przekąsek i napojów. Zwłaszcza gdy ma potrwać dłużej, niż godzinę czy dwie.
Przygotowanie menu na piknik firmowy bywa jednak skomplikowane. Pod uwagę trzeba wziąć mnóstwo kwestii – począwszy od miejsca, w którym ma się on odbyć, po wymagania i potrzeby zaproszonych gości, a skończywszy na możliwościach finansowych. Jeśli więc sprawy organizacyjne wydadzą Ci się zbyt dużym wyzwaniem, pomyśl o wsparciu, jakie może Ci udzielić podmiot wyspecjalizowany w tego typu działaniach.
Firma cateringowa a piknik firmowy – czy to dobry wybór?
Największym problemem w przypadku firmowego pikniku okaże się nie znalezienie, ani przygotowanie odpowiedniego miejsca, czy też zaproszenie gości, a załatwienie jedzenia. W tym właśnie miejscu należy wymienić firmy cateringowe, które specjalizują się w tego typu działaniach. Proponowane przez nie usługi polegają na:
- opracowaniu i przedstawieniu menu,
- przyrządzeniu zamówionych potraw,
- dostawie i podaniu produktów.
Jeśli postawisz na sprawdzony podmiot, pozbędziesz się wielu problemów. Również tych związanych z finansami. Organizacja pikniku firmowego na własną rękę wiąże się bowiem z koniecznością zatrudnienia kucharza lub kucharzy, zakupu niezbędnych produktów, a także przyrządów i urządzeń kuchennych. Nie mówiąc już o załatwieniu miejsca, w którym można będzie to wszystko ugotować.
Biorąc to pod uwagę, trzeba podkreślić, że współpraca z firmą cateringową pozwala oszczędzić mnóstwo czasu, nerwów i pieniędzy. Dzięki niej zyskujesz pewność, że sprawy związane z jedzeniem zostaną załatwione tak, jak należy. Co ważne, niektóre podmioty proponują również usługi dodatkowe, związane chociażby z obsługą kelnerską.
Jedzenie na pikniku firmowym – co warto podać?
Skoro jesteśmy przy cateringu, dobrze będzie zastanowić się nad przykładowym menu na tego typu wydarzenie. Oczywiście sporo zależy od tego, czy jest to kameralna impreza w mocno ograniczonym gronie, czy wręcz przeciwnie – pojawi się na niej mnóstwo osób.
Piknik firmowy można połączyć z grillem, tym bardziej że otwiera to dostęp do wielu pysznych potraw. Grillowane mięsa, warzywa, ryby, ziemniaki czy sery to przysmaki, które powinny zadowolić każdego.
To oczywiście nie wszystko. Dużą popularnością w przypadku pikników cieszy się chociażby grochówka i bigos. Nie należy zapominać też o różnego rodzaju przekąskach. Koreczki, roladki, świeże sałatki – wybór jest naprawdę szeroki. To samo tyczy się napojów ciepłych i zimnych.
Jak wybrać catering na piknik firmowy? Na co zwrócić uwagę?
Na rynku działa sporo firm, które mogą podjąć się wyzwania związanego z opracowaniem menu, a także przygotowaniem i dostarczeniem potraw. Nie oznacza to jednak wcale, że wystarczy postawić na pierwszy lepszy podmiot. Niezbędna będzie selekcja, tak aby na koniec podjąć słuszną decyzję.
Co więc jest istotne? Przede wszystkim oferta oraz cennik. Firmy cateringowe takie zlecenia przeważnie wyceniają indywidualnie, dlatego niezbędny będzie bliższy kontakt ze specjalistami. Podobnie jak w przypadku ewentualnych usług dodatkowych, które być może zechcesz zamówić.
Szereg przydatnych informacji, na podstawie których da się dokonać wyboru, zawierają opinię klientów. Dowiesz się z nich, jak firma cateringowa radzi sobie z takimi wydarzeniami i czy w przeszłości nie wystąpiły żadne nieprawidłowości, które mogą wykluczać współpracę.